Hasznos tudnivalók, jó tanácsok leendő gazdiknak :
 

A kölyöknevelés:

    A csivava társasági kutya lévén nagyon igényli a gazda jelenlétét, szeretetét. Ezért a kiskutyákat soha ne hagyjuk néhány óránál tovább magukra. Ellenkező esetben könnyen kedélybeteggé válhatnak. Amikor elhozzuk a tenyésztőtől, konzultáljunk, mit és hányszor kapott enni. Lehetőleg az első napokban ne változtassunk az étrendjén. Így könnyen elkerülhetjük az étvágytalanságot, illetve a hasmenést. A kölyköket eleinte naponta ötször etessük, és ahogy nőnek, ez fokozatosan csökkenhet napi két alkalomra. Friss ivóvíz mindig álljon rendelkezésükre. Kis termete miatt étvágytalanság vagy hasmenés esetén hamar leeshet a vércukor szintje , kiszáradhat, ami igen veszélyes, ha nem vesszük időben észre. Jelei: bágyadtság, álmosság, mozgáskoordinációs zavarok. Ebben az esetben azonnal itassunk vele egy kis cukoroldatot. Ehhez egy kiskanálnyi szőlőcukrot oldjunk fel egy kevés vízben, majd jutassuk a szájába (pl. fecskendővel).
    A csivava nagyon okos kiskutya erős, önálló akarattal. Ezért nagy szeretettel, de határozott következetességgel neveljük.
    A hosszúszőrű egyedeknél mielőbb kezdjük meg a keféhez, fésűhöz szoktatást.
Állatorvosunkkal konzultáljunk az oltásokról, és a féreghajtásról. Csak akkor vigyük magunkkal, ha már minden oltását megkapta.
    Termetéhez képest nagy mozgásigényű kutya, ami a kölykökre fokozottan érvényes. Ezért a napi sétákon túl biztosítsunk számára lehetőséget a szabad mozgásra, játékra, esetleg más hasonló termetű kutyák társaságára.

A felnőtt kutya:

    Attól függetlenül, hogy kiállítási, vagy hobbikutyának tartjuk, etessük naponta kétszer, de inkább kis adagokban. Vigyázzunk, ne hizlaljuk el. Friss ivóvize mindig legyen. Továbbra se hagyjuk sokáig egyedül, ahova lehet, vigyük magunkkal.
A rendszeres mozgásra nagy szüksége van. Hideg időben is nyugodtan kivihetjük, de öltöztessük fel. A ruhájánál figyeljünk, hogy jó minőségű, jól illeszkedő darabot válasszunk. Ezáltal magunkat sok bosszúságtól, kutyánkat a feldörzsöléstől és a kényelmetlenségtől kíméljük meg.

Gondozás:

    A rövidszőrű egyedek nem igényelnek különösebb gondozást. Igény szerint néha megfürdethetjük őket.
A hosszúszőrűek szőrét fésűvel, kefével rendszeresen ápoljuk.
    Mindkét fajtánál ügyeljünk a rendszeres oltásra, féreghajtásra, paraziták elleni védelemre.
Körmüket, bűzmirigyüket rendszeresen ellenőriztessük. Kérjük állatorvosunk tanácsát.

Vigyázzunk:

Legyünk igényesek kutyavásárlásnál a kölyök származási helyével, tenyésztőjével szemben. A csivavát népszerűsége miatt sokan szaporítják és nem tenyésztik! Ilyen helyekről gyakran genetikusan hibás kutyát kapunk, ami a későbbiekben sok szomorúságot, és tetemes állatorvosi költséget okozhat.

Szakirodalom:
Nerpel Andrea: A csivava

Legvégül:

    Remélem honlapom segít megszerettetni és népszerűsíteni ezt a nagyon kedves kutyafajtát. Kívánok minden csivava tulajdonosnak sok örömet a kutyájához.
A fent leírtakat saját tapasztalatomból, és szakirodalomból gyűjtöttem